Yayınlanma Tarihi: |31.08.2015 07:44

Buzların altında 20 trilyon dolarlık rezerv

Kuzey kutbundaki buzların hızla erimesi bölgedeki petrol ve doğalgaz rezervlerine yönelik hak iddialarını da artırdı. Bölgeye sahili bulunan 8 ülke, kıta sahanlığı tartışmasıyla 20 trilyon dolarlık enerji pastasından en kalın dilimi kesmeye çalışıyor.

Dünya piyasaları şu sıralar Çin ekonomisinin düşük performansını ve bu durumun dünyanın geri kalan kısmı için oluşturduğu olumsuz havayı tartışıyor. Ülkenin tahmin edildiği gibi yıllık yüzde 5-7 arası beklenen düşük büyümesi çok sayıda ülkenin dış ticaretini doğrudan etkilerken başta petrol ve doğalgaz olmak üzere emtia kalemlerinin de fiyatlarının önemli oranda gerilemesine neden oldu. Brent tipi petrolün fiyatı şu sıralar yıllık bazda yüzde 50’lik düşüşle 50 dolardan işlem görürken doğalgaz fiyatları da aynı dönemde yüzde 35’e yaklaşan düşüş kaydetti. Gerek petrol ve gerekse doğalgazın fiyat bazında tekrar ne zaman yükselişe geçeceği ise cevaplanması oldukça zor bir soru.

Dünyanın önde gelen finans merkezlerinde bu tartışma sürerken kuzey kutbu tamamen farklı bir mücadeleye sahne oluyor. Kuzey Buz Denizi’ne kıyısı bulunan, ABD, Rusya, Norveç, İsveç, İzlanda, Finlandiya, Kanada ve Danimarka bölgede var olduğu tahmin edilen 412 milyar varillik petrol ve doğalgazın peşine düştü.

Bugünün piyasa fiyatıyla 20 trilyon doları aşan bir büyüklüğe işaret eden rezervin dünyada bulunan toplam petrol ve doğalgaz rezervlerinin yüzde 25’ini oluşturduğu belirtiliyor. 8 ülkenin siyasi kadroları Birleşmiş Milletler nezdinde kutup çemberinde söz sahibi olabilmek için yıllardır girişimlerde bulunuyor. Yaklaşık Afrika kıtası büyüklüğündeki kuzey kutbunda özellikle son yıllarda hızlanan buz erimesi bölgeye yönelik hak taleplerinin de artmasına neden oluyor. Hatta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin kararlılığını göstermek için kutup bölgesine savaş gemilerini gönderdi. Diğer ülkelerin ise iklim araştırması adı altında görevlendirdiği araştırma ekipleriyle bölgede irili ufaklı 400 deneme sondajı yaptığı biliniyor. Petrol fiyatlarının önümüzdeki dönemlerde yeniden yükselişe geçmesiyle kutup petrolü savaşlarının daha da alevlenmesinden endişe ediliyor.

AFRİKA KITASI KADAR BÜYÜK

Kuzey kutbu bölgesi Afrika kıtası büyüklüğünde. Buzla kaplı bölgenin altı ise petrol ve doğalgaz dolu.

BUZLARLA KAPLI 7 HAVZA TRİLYON $’LIK SAVAŞIN EN ÇETİN GEÇTİĞİ BÖLGE

ABD Jeolojik Araştırma Enstitüsü’nün raporuna göre kutup bölgesinde bulunan 412 milyar varillik petrol rezervinin yüzde 75’inin 7 havzada yoğunlaştığı belirtiliyor. Bu bölgelere kıyısı bulunan ülkeler ise zengin petrol yataklarına ulaşabilmek için kıta sahanlıklarını 500, hatta 1000 kilometreye kadar uzadığını kanıtlayabilmek amacıyla bilimsel veriler oluşturmaya çalışıyor. Bu ülkelere yasal olarak 500 kilometreye kadar uzanan karasuyu hakkı tanınıyor. Ancak petrol ve doğalgaz rezervlerinin daha açıklarda bulunması kıta sahanlığı tartışmalarını kızıştırıyor. Mevcut raporlarda en zengin doğalgaz ve petrol yataklarının Rusya’ya daha yakın görünmesi ise başta ABD olmak üzere diğer ülkeleri düşündürüyor.

6 AY GECE, ISI -45 DERECE AMA KAZANÇ ÇOK

-Kuzey kutbunda bulunan devasa petrol ve doğalgaz rezervleri ülkelerin iştahını kabartıyor. Ancak bölgede sıfırın altında 45 dereceye kadar düşen ısı, çalışma şartlarını kötü etkiliyor.

-Bölgede araştırma yapabilmek için uzun süreli kampların kurulması gerekiyor. Ancak gerek malzeme ve gerekse kullanılacak altyapının bölge koşullarına göre tasarlanması gerekiyor.

-Bu durum karada yapılan araştırmalara kıyasla maliyetleri 5-6 katına çıkarıyor. Ayrıca personelin aşırı koşullarda çalışacak olması uygun nitelikte çalışanların bulunmasını zorlaştırıyor.

-Kutup bölgesinde çalışmak lojistik bakımından da büyük zorluklara neden oluyor. Kritik makine ve cihazlarda yaşanacak bir arıza toplam faaliyeti aylarca aksatabiliyor.

-Bölgede petrolün çıkarılma izni verildiğinde, petrolün nasıl taşınacağı da büyük bir sorun olacak. Zira bölgeye boru hattı döşemek teknik olarak büyük sorun. Gemiyle taşınması ise donan deniz nedeniyle imkânsıza yakın.

-Eriyen buz denizinde petrol platformu tesis etmek ise sürekli hareket halinde olan ve yükseklikleri yüzlerce metreye ulaşabilen buz dağları nedeniyle çok zor. Ama şirketler bölgede çalışmak için yine de sabırsızlanıyor.

(Mahmut SANCAK / Habertürk)

Son Yazılar

TDNMedya.com

ANASAYFA

SİYASET

EKONOMİ

DÜNYA

SAĞLIK

KÜLTÜR-SANAT

TDNMedya.com Kategori

GÜNDEM

TÜRKİYE

SPOR

MAGAZİN

YAŞAM

TEKNOLOJİ

Künye

İletişim

E-posta:[email protected]

Sosyal Ağ

Haber Bülteni

[email protected]