Yayınlanma Tarihi: |13.05.2015 14:56

Carmina neden ertelendi?

Dünya opera ve orkestralarının en çok sahnelediği Carl Orff’un Carmina Burana eserinin bu akşamki İzmir temsili ertelendi. Yetkililer 'teknik nedenler' dese de tepkilere yol açan ertelemenin Fazıl Say’ın 'Kültür Bakanlığı, Şarap ve Seks' yazısı nedeniyle olduğu iddia edildi.

İzmir Devlet Opera ve Balesi (İZDOB), bu akşam sahnelenecek olan Carl Orff’un Carmina Burana operasını erteledi. Ertelemeyle ilgili gelen tepkiler üzerine, İZDOB internet sitesinden şu duyuruyu yaptı: “2 Mayıs’ta A. Adnan Saygun’da yapılması planlanan ‘Carmina Burana’ Sahne Kantatı teknik nedenlerden dolayı 18 Mayıs’a Elhamra Sahnesi’nde yapılmak üzere ertelenmiştir.”

KOORDİNATÖR İSTİFASI

Temsilin önce kaldırıldığı, tepkiler üzerine ise 18 Mayıs’a bazı bölümlerin çıkarılarak ertelendiğinin duyurulduğu iddia edilirken, İZDOB İl Koordinatörü Kerim Ünsal’ın bu nedenle istifa ettiği de öne sürüldü. İzne ayrılan İZDOB Müdürü Hürkan Ayvazoğlu ise istifa ile ilgili şunları söyledi: “Kerim Ünsal’ın istifası Carmina Burana ile ilgili değil diye tahmin ediyorum. İstifa bir gün önce. Ne bakanlıktan ne de genel müdürlükten bana bilgi geldi. İnternet sitesinden öğrendim. Ayrıntılarla ilgili hiçbir bilgim yok.”

‘TAMAMEN TEKNİK’

Ayvazoğlu’na vekalet eden baş rejisör Haldun Özerten ise, “Bakanlık ya da genel müdürlükten hiçbir talimat yok. Tamamen teknik nedenlerden. Bunlar operanın kendi içindeki teknik nedenler. Başka bir şeye bağlı değil. 2 Mayıs temsilini sadece erteledik. 18 Mayıs’ta hiçbir değişiklik yapmadan aynen sahnelenecek” diye konuştu.

NAZIM'DAN CARMINA'YA

Antalya Senfoni Orkestrası Fazıl Say’ın Nâzım Oratoryosu’nu sahneleyecekti. Ancak gerekçe gösterilmeden eser programdan çıkarıldı. Say da Cumhuriyet'teki köşesinde Nâzım Oratoryosu yerine Carmina Burana eserinin koyulduğunu, eserin içeriğinin seks ve şehvet olduğunu yazdı. Yazının ertesi günü Carmina Burana İzmir'de programdan çıkarıldı.

İZDOB’DA İSTİFA VE İDDİALAR 

İZDOB’da, 24 Temmuz’da, Rengim Gökmen’in görevinden alınması sonrası; Devlet Opera ve Balesi Genel Müdür ve Sanat Yönetmenliği görevine Selman Ada’nın getirilmesiyle huzursuzluklar yaşandığı, Müdür Hürkan Ayvazoğlu’nun görevden alınacağı söylentileri üzerine İZDOB İl Koordinatörü Ünsal’ın istifa ettiği öne sürüldü. (Hürriyet)

Son Yazılar

TDNMedya.com

ANASAYFA

SİYASET

EKONOMİ

DÜNYA

SAĞLIK

KÜLTÜR-SANAT

TDNMedya.com Kategori

GÜNDEM

TÜRKİYE

SPOR

MAGAZİN

YAŞAM

TEKNOLOJİ

Künye

İletişim

E-posta:[email protected]

Sosyal Ağ

Haber Bülteni

[email protected]