Yayınlanma Tarihi: |28.08.2015 14:21

''Gerekiyorsa köylerin yeri değiştirilir''

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Afşin-Elbistan'da yapılan susuzlaştırma çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Habertürk TV'de Veyis Ateş'in sorularını yanıtladı.

Elbistan'da yapılan susuzlaştırma çalışmaları sonucunda civar köylerde büyük obruklar (göçükler) oluşmasının hatırlatılması üzerine Bakan Taner Yıldız şunları söyledi:

"Afşin-Elbistan'da tespit edilmiş 4,2 milyar ton kömür var. Tespit edilmiş rezerv. Bu kömürün Türkiye ekonomisine kazandırılması lazım. Ama doğru bir şekilde kazandırılması lazım. Usulüne uygun kazandırılması lazım. Teknik bütün speklerle beraber kazandırılması lazım. Orada o heyelanın susuzlaştırmayla beraber giderileceği raporlanmıştı. Üniversiteler, uluslararası danışmanlık firmaları ve MTA böyle bir çalışma yapmışlardı. Şimdi toprağın altından suyu çekiyorsunuz orada obruk dediğimiz malumunuz göçükler oluşuyor. Bir kısmının çapı 3 metre bir kısmının çapı 5 metre bir kısmının çapı 15 metre. Derinliği 1 metre olan da var 3 metre olan da var. Bunlar bize bir mesaj veriyor. Burada bir risk oluşabileceğini söylüyor. O yüzden hiç bir vatandaşımızın da o riskten zarar görmemesini teminen gerek valiliğimize gerek AFAD'a gerekse Çevre Bakanlığımıza bununla alakalı yazılarımızı gönderdik. (Bölgede madencilik faaliyetleri durduruldu.) Orada deplase edilmesi, yer değiştirmesi gerekiyorsa yer değiştirir köylerimiz. Bir kişinin burnunun kanamasına rıza göstermeyiz. Mesela 'ben toprağımı terketmem' diyen vatandaşlarımız olabilir. Ama bize düşen onun toprağa bağlılığını azaltmak değil onun riskini azaltmak. Her insan doğduğu yeri sever, büyüdüğü yeri sever. Ama biz bilen olarak, vatandaşımızı riske edemeyiz. O yüzden bu hazırlıklar yapılacak, risk altındaki köylerin tabiiki yerleri değiştirilecek. Bununla alakalı hangi kurum ve kuruluş varsa, Enerji Bakanlığımızın bu yazısına onlar da bu şekliyle uymuş olacaklar."

(Habertürk)

Son Yazılar

TDNMedya.com

ANASAYFA

SİYASET

EKONOMİ

DÜNYA

SAĞLIK

KÜLTÜR-SANAT

TDNMedya.com Kategori

GÜNDEM

TÜRKİYE

SPOR

MAGAZİN

YAŞAM

TEKNOLOJİ

Künye

İletişim

E-posta:[email protected]

Sosyal Ağ

Haber Bülteni

[email protected]