Yayınlanma Tarihi: |26.08.2015 12:42

Restore edilen kaleye 'Sünger Bob' benzetmesi

İstanbul'un Şile ilçesinde 2000 yıllık tarihi kale restorasyona alındı. "Ocaklı Ada Kalesi" de denilen kalenin restorasyonunun tamamlanması ardından eleştiriler artarken, "Sünger Bob" benzetmesi de yapıldı.

Şile Kalesi restorasyonunun tamamlanması ardından tartışmalar başladı. Yıkıntı haline gelen Cenevizlilerden kalma 2000 yıllık tarihi kalenin son hali sosyal medya kullanıcıları tarafından eleştirildi.

Şile Belediyesi’nden konu hakkında hiçbir açıklama yapılmazken, belediyenin internet sitesinde “Şile kalesinin röleve çalışmalarına Şile Belediyesi ve Kocaeli Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi işbirliği ile başlanmıştır” ifadeleri yer aldı.

Twitter’da “Sünger Bob” benzetmesi

Sosyal medya kullanıcıları özellikle Twitter’de Şile Kalesi’nde yapılan çalışmayı eleştirdi. Çizgi film karakteri “Sünger Bob”a benzetilen kale hakkında şu yorumlar yapıldı:


irfan değirmenci

Restorasyon sonrası Sünger Bob'a dönen Şile Kalesi değiliz.Özümüz aynı,heyecanımız yeni.31 Ağustos'u bekleyiniz

Ümit Pencereci

4 yıldır restorasyon işindeyim, ilk defa Sünger Bob'a benzetilen bir Kale'nin restorasyonunun yapıldığına şahit oldum

Burak Boysan @burakboysan

bizden sonraki kuşakların ilk aklına gelen de "sünger Bob"

Sercan @breakingjunkie

Muhteşem. Şile kalesini restore etmişler, Sünger Bob anıtı haline getirmişler. Bu estetik zevke şapka çıkarıyorum.

-Şile Belediyesi’nden Ocaklı Ada Kalesi tarihi-

Şile Belediyesi’nin internet sitesinde, kale hakkında çalışmaların yapıldığı bilgisi yer alırken, kalenin tarihi şöyle anlatıldı:

“Şile’de dört kale vardır. Ama en tanınmışları Cenevizlilerden kalan limanda Ocaklıada’nın üzerinde yer alan Şile Kalesi ya da Ocaklı Kale’dir. Ocaklı Kale kendisini diğer kalelerden ayrılan silueti ile Şile’yi tanımlayan simgelerin başında gelir.

Beyaz renkli Ahmetli kireç taşları kullanılarak inşa edilmiş olan bu kale 12 metre yüksekliğindedir. Denizden gelebilecek saldırılara karşı koyabilmek amacıyla inşa edilmiş olan kale, bazı araştırmacılara göre Bizans İmparatoru Andronikas tarafından yaptırılmış, zaman içinde Osmanlılar tarafından da kullanılmıştır. Ancak son bulgular ise kalenin 2000 yıl önce Cenevizliler tarafından inşa edildiğini ve Şile’yi egemenliği altına alan diğer uygarlıklarca da kullanıldığını gösterir.

İlk düşünülenin aksine kale bir saldırı değil gözetleme kalesi olarak inşa edilmiştir. 4 katlı yapısı incelendiğinde en altta kilerin bulunduğu, diğer katların da yaklaşık 20 kişilik bir asker grubunu barındırmak için uygun olduğu anlaşılır.

Kale çağlar boyunca iki kez tamir görmüştür. Önce Bizanslılar sonra da Osmanlılar kaleyi yine gözetleme amaçlı kullanabilmek için onarımdan geçirmişlerdir. Ancak hazine söylentileri nedeniyle kale definecilerin istilasına uğramış ve bu arada oldukça tahrip edilmiştir.

Şile kalesinin röleve çalışmalarına Şile Belediyesi ve Kocaeli Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi işbirliği ile başlanmıştır.”

(Milliyet)

Son Yazılar

TDNMedya.com

ANASAYFA

SİYASET

EKONOMİ

DÜNYA

SAĞLIK

KÜLTÜR-SANAT

TDNMedya.com Kategori

GÜNDEM

TÜRKİYE

SPOR

MAGAZİN

YAŞAM

TEKNOLOJİ

Künye

İletişim

E-posta:[email protected]

Sosyal Ağ

Haber Bülteni

[email protected]