Yayınlanma Tarihi: |06.08.2015 07:18

Ünlü festivalde ilk kez Türkçe oyun!

İskoçya'nın başkenti Edinburgh'da düzenlenen dünyanın en saygın sahne sanatları Fringe Festivali'nde ilk kez Türkçe bir oyun sahnelendi.

İstanbul'daki Hayal Perdesi Tiyatrosu'nun ilk yapımı olan 'İmparatorluk Kuranlar Yahut Şümürz' adlı oyunu, 68 yıldır dünyanın dört bir yanından gelen sanatçılara performanslarını sergileme imkanı veren Edinburgh Festivali'nde sergilendi.

Sanat yönetmenliğini Selin İşcan'ın üstlendiği Hayal Perdesi'nin ilk yapımı olan ve Aleksandar Popovski'nin rejisiyle sahnelenen oyun, festival tarihinde İngilizce üst yazıyla sahnelenen "ilk Türkçe oyun" özelliğini taşıyor. 

Bu yıl 49 ülkeden tiyatroların katılımıyla gerçekleşecek olan festivalde "İmparatorluk Kuranlar Yahut Şümürz" dünyaca ünlü tiyatro festivali Fringe Festivali'nde 3 bini aşkın oyundan İngilizce üst yazıyla sahnelenen ilk ve tek Türkçe oyun olma özelliği taşıyor.

Nilüfer Belediyesi'nin katkılarıyla prömiyerini 19. İstanbul Tiyatro Festivali'nde yapan "İmparatorluk Kuranlar Yahut Şümürz" Türkiye'de kazandığı başarıyla, Aleksandar Popovski'ye Yılın En Başarılı Yönetmeni oyuncu Selin İşcan'a En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandırmıştı.

Festival kapsamında 14 akşam izleyici karşısına çıkacak Edinburgh'un merkezinde yer alan "C Venues" (Venue 34 ) programına kabul edilen oyun 5-18 Ağustos tarihleri arasında 230 kişilik bir salonda her akşam saat 19:50'de sahnelenecek. 

Oyuncu kadrosunda ise Devlet Tiyatroları ve Şehir Tiyatroları'nın önemli oyuncuları Reha Özcan, Ayşe Lebriz Berkem, Selin İşcan, Selin Tekman, Tuba Karabey, Nihat Alptekin yer alıyor.


OYUN BU SEZON 3 ÖDÜL KAZANDI

Hayal Perdesi, "İmparatorluk Kuranlar Yahut Şümürz" oyunuyla bu sezon 3 ödül kazandı. Selin İşcan - 2015 Yeni Tiyatro Dergisi Emek ve Başarı Ödülleri'nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nün; Aleksandar Popovski ise Afife Ödülleri'nde Yılın En Başarılı Yönetmeni Ödülü'nün sahibi olurken; Beşiktaş Çırağan Lions Kulübü tarafından verilen Türkan Kahramankaptan Özel Ödülleri'nde En İyi Yapım Ödülü'nü kazandı. 

İMPARATORLUK KURANLAR YAHUT ŞÜMÜRZ BİZE NE ANLATIYOR?

Bizi rahatsız eden nedir? Hayatınızda neyi kabul ya da inkar ederiz; ihtiraslarımız bizi nereye götürür, ne ararız… Alaycı trajedi İmparatorluk Kuranlar Yahut Şümürz, bu ve benzeri sorularla başlıyor. Kule şeklinde yüksek bir evde yaşayan aile, nereden geldiği belli olmayan gizemli bir sesin yarattığı korkuyla kaçmaktadır. Kaçtıkları yer, evlerinin gittikçe daralan ve boşalan üst katlarıdır. Neden korktuklarını bile bilmeyen bu insanların her çıkışı, her kaçışı, korku esaretiyle birlikte yalnızlığa, eksilmeye, çöküşe doğru yapılan bir yolculuktur. Kendi ihtiyaçları adına dünyayı reddeden kişilerin en gizli ve karanlık tutkularına yolculuk eden oyun, trajikomik karakterleri aracılığıyla kaybetmeyi ve son yüzleşmeye kadar her şeyin inkârını gözler önüne seriyor.

Dünyanın en büyük sahne sanatları festivali olarak kabul edilen Fridge Sanat Festivali, her yıl ağustos ayında İskoçya'nın başkenti Edinburgh'da dünyanın dört bir yanından gelen sanatçıları ağırlıyor. Sergiler, kabare şovlar, tiyatro gösterileri, müzik, dans ve opera gibi çok sayıda performans sahneleniyor. Fridge Festivali 31 Ağustos'ta sona erecek.


(Gonca YAĞCI / DHA)

Son Yazılar

TDNMedya.com

ANASAYFA

SİYASET

EKONOMİ

DÜNYA

SAĞLIK

KÜLTÜR-SANAT

TDNMedya.com Kategori

GÜNDEM

TÜRKİYE

SPOR

MAGAZİN

YAŞAM

TEKNOLOJİ

Künye

İletişim

E-posta:[email protected]

Sosyal Ağ

Haber Bülteni

[email protected]