Yayınlanma Tarihi: |17.08.2015 16:06

Atletizmde büyük utanç!

Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS), Uluslararası Atletizm Federasyonu'nun (IAAF), olimpiyat şampiyonu Aslı Çakır Alptekin ile ilgili başvurusunu haklı bularak, milli atleti, doping yaptığı gerekçesiyle 8 yıl müsabakalardan men etti.

CAS'tan yapılan açıklamaya göre, davanın tarafları IAAF, Aslı Çakır  Alptekin ve Türkiye Atletizm Federasyonu (TAF), milli sporcunun 2010 Temmuz ile  2012 Ekim tarihleri arasında verdiği kan numunelerinde anormal değerlere  rastlandığı konusunda uzlaşmaya vardı. 

 

Bunun sonucunda mahkeme, 29 yaşındaki atlete, 2004'ten sonra ikinci  kez doping maddesi kullandığı gerekçesiyle 8 yıl men cezası verilmesine hükmetti.  Cezanın, 9 Ocak 2021 gece yarısına kadar süreceği bildirildi. Ayrıca Aslı'nın 29  Temmuz 2010'dan bu yana katıldığı yarışmalarda elde ettiği madalya, derece, ödül,  puan ve para ödüllerinin de geri alınmasına karar verildi.  

 

Milli sporcu böylece 2012 Londra Olimpiyatları, 2012 Avrupa Atletizm  Şampiyonası ve 2011 Dünya Üniversiteler Yaz Spor Oyunları'nda kazandığı altın  madalyaların yanı sıra 2012 Dünya Salon Atletizm Şampiyonası'nda aldığı bronz  madalyayı da kaybetti. 

 

Doping süreci 

 

IAAF, 2013'ün mart ayında 2012 Londra Olimpiyatları'nda kadınlar 1500  metrede altın madalya kazanan Aslı'nın biyolojik pasaportundaki verilerde  sapmalar bulunduğunu, TAF'a bildirmiş ve gerekli cezanın uygulanmasını istemişti. 

 

TAF, aynı yıl aralık ayında internet sitesinden yaptığı duyuruda,  milli atletin doping kurallarına aykırı hareket etmediğine ve bu nedenle ceza  tayinine yer olmadığına karar verildiğini açıklamıştı.

 

Bunun üzerine IAAF, geçen yıl şubat ayında CAS'a başvurdu. Yaklaşık  1,5 yıl sonra CAS kararını verdi ve Aslı'yı 8 yıl müsabakalardan men etti. 

 

2004 Dünya Gençler Şampiyonası'nda doping yaptığı gerekçesiyle 2 yıl  müsabakalardan men edilen Aslı, bu yıl yürürlüğe giren Dünya Dopingle Mücadele  Ajansı (WADA) kuralları doğrultusunda 2. kez doping yaptığı gerekçesiyle 8 yıllık  cezaya mahkum edildi. 

 

Olimpiyat şampiyonluğu Türkiye'de kalacak 

CAS tarafından dopingli olduğuna karar verilen Aslı'nın, 2012 Londra  Olimpiyatları'nda kadınlar 1500 metrede kazandığı altın madalya, yarışta 2. olan  bir diğer Türk atlet Gamze Bulut'a verilecek. Gamze, 4.10.43'lük derecesiyle  gümüş madalya aldığı Londra Olimpiyatları'nın yeni şampiyonu olacak. 

 

Böylece gümüş madalya, yarışta 3. sırayı alan Bahreynli Meryem Yusuf  Cemal'e, bronz madalya da Rus Tatyana Tomashova'ya gidecek. 

 

Federasyondan açıklama

 

Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar,  Aslı Çakır Alptekin'in müsabakalardan 8 yıl men edilmesine ilişkin, "Hem spor  camiası hem de sporcuların, bundan böyle dopinge hiçbir şekilde geçit  verilmeyeceğini anlaması gerekiyor" dedi. 

 

Çintimar, milli atlet Aslı Çakır Alptekin'in, Uluslararası Spor Tahkim  Mahkemesi (CAS) tarafından, doping yaptığı gerekçesiyle 8 yıl müsabakalardan men  edilmesiyle ilgili, AA muhabirine yaptığı açıklamada, haberi üzüntüyle  karşıladığını söyledi. 

 

15. Dünya Atletizm Şampiyonası için Çin'in başkenti Pekin'de bulunan  Çintimar, "Aslı'nın 8 yıl men cezası aldığını Pekin'de öğrendik ve çok üzüldük.  Tüm spor camiası ve sporcuların buradan çıkarması gereken ders şudur; bundan  böyle hiçbir kurum, kuruluş, federasyon, dopinge tolerans göstermeyecektir. Hem  spor camiası hem de sporcuların, bundan böyle dopinge hiçbir şekilde geçit  verilmeyeceğini anlaması gerekiyor" diye konuştu. 

 

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın desteğiyle, "dopinge sıfır tolerans"  politikasını sonuna kadar uygulayacaklarını belirten Çintimar, "Dopinge karşı  başlattığımız mücadeleyle ilgili hiç kimsenin tereddüdü olmasın. Yeni nesillere,  temiz bir gelecek ve spor ortamı sunmak için, doping yapan ve yaptıranların  peşini bırakmayacağız" ifadelerini kullandı. (Milliyet)

Son Yazılar

TDNMedya.com

ANASAYFA

SİYASET

EKONOMİ

DÜNYA

SAĞLIK

KÜLTÜR-SANAT

TDNMedya.com Kategori

GÜNDEM

TÜRKİYE

SPOR

MAGAZİN

YAŞAM

TEKNOLOJİ

Künye

İletişim

E-posta:[email protected]

Sosyal Ağ

Haber Bülteni

[email protected]