Yayınlanma Tarihi: |05.05.2015 14:04

Biz Mektup Yazardık…

Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun edebiyat, sanat, siyaset ve iş dünyasının önemli isimleriyle gerçekleştirdiği, yaşadığı döneme ışık tutacak mektuplaşmalarının yer aldığı “Bedri Rahmi Eyüboğlu ve Çağdaşlarından Mektuplar - Biz Mektup Yazardık” Sergisi, İş Sanat Kibele Galerisi’nde açıldı.

Serginin açılışı vesilesiyle, Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali’nin ev sahipliğinde, sanat ve iş dünyasından çok sayıda kişi düzenlenen kokteylde bir araya geldi. 

Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun Güzel Sanatlar Akademisi’nde başlayıp Paris’te süren eğitim hayatından, resim tutkusunun peşinden gittiği Anadolu’daki yurt gezilerine kadar yaşamından birçok kesiti yansıtan mektuplar, bu Sergi ile ilk kez gün yüzüne çıkmış oluyor. Sergi, hem sanatçının kaleme aldığı hem de kendisine gelen yüzlerce mektubun Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından uzun soluklu ve titiz bir çalışma ile kitaplaştırılmasına paralel olarak hayata geçirildi. Sanatçının gelini Hughette Eyüboğlu’nun hazırladığı, editörlüğünü Rûken Kızıler’in üstlendiği kitabın ve serginin tasarımı Emre Senan tarafından gerçekleştirildi. 

Sergide, sanatçının Nâzım Hikmet, Ahmet Hamdi Tanpınar, Fikret Muallâ, Âşık Veysel, Adalet Cimcoz, Orhan Veli Kanık, Necip Fazıl Kısakürek, İbrahim Çallı, Andre Lhoté, Fahrünisa Zeid, Abidin Dino, Reşat Nuri Güntekin, Cemal Tollu, Nurullah Berk ve Arif Kaptan ile mektuplaşmalarının her biri ziyaretçilerde ayrı bir tat bırakmayı vaat ediyor. Serginin önemli parçaları arasında, iş dünyasının önde gelen isimleri Vehbi Koç ve Nejat Eczacıbaşı’nın mektupları da yer alıyor. Mektuplardan, yakınlarının hatıralarına tanıklık etme olanağı bulan ailelerin genç kuşak temsilcileri de sergiye büyük ilgi gösterdi. Âşık Veysel’in torunu Çiğdem Özer, Eczacıbaşı ailesinden Bülent Eczacıbaşı ve Faruk Eczacıbaşı gibi isimler kokteyle katılan isimler arasında yer aldı. 

Serginin dikkat çeken bölümlerinden birini de Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun yaşamını şekillendiren iki kadın olan eşi ressam Eren Eyüboğlu ve büyük aşk yaşadığı, “Karadutum” dediği Mari Gerekmezyan ile mektuplaşmaları oluşturuyor. 

Orijinal el yazılı mektuplar ve sanatçının çizimleriyle süslediği desenli zarfların yanı sıra mektuplaşılan isimlerin Bedri Rahmi Eyüboğlu tarafından yapılmış portrelerinin de yer aldığı sergide, isteyen katılımcılara sanatçının desenleriyle hazırlanmış kâğıt ve zarflarla sevdiklerine mektup yazma imkânı sunuluyor.

“Bedri Rahmi Eyüboğlu ve Çağdaşlarından Mektuplar- Biz Mektup Yazardık” Sergisi 20 Haziran 2015 tarihine kadar meraklılarını İş Sanat Kibele Galerisi’nde ağırlayacak. 


Foto Galeri

Son Yazılar

TDNMedya.com

ANASAYFA

SİYASET

EKONOMİ

DÜNYA

SAĞLIK

KÜLTÜR-SANAT

TDNMedya.com Kategori

GÜNDEM

TÜRKİYE

SPOR

MAGAZİN

YAŞAM

TEKNOLOJİ

Künye

İletişim

E-posta:[email protected]

Sosyal Ağ

Haber Bülteni

[email protected]