Yayınlanma Tarihi: |29.08.2015 09:14

CHP’den, GSS mağduru gençler için kanun teklifi

CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, 5510 sayılı Sosyal Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda değişiklik yapılmasına kanun teklifini Meclis Başkanlığı’na sundu.

Teklifle Genel sağlık Sigortası (GSS) mağduru gençlerin sorunlarına çözüm arandı. Kanun teklifi ile kişisel gelir testi uygulanmasının, ikametgahtaki hane halkı üzerinden hesaplaması uygulanmasına son verilerek prim borcunun kişinin kendi geliri üzerinden hesaplanması, 18 yaşını doldurmakla birlikte çalışmayan, öğrenim görmeyen ve evli olmayan gençlerin ailelerinin sağlık sigortasından yararlandırılması ve part-time çalışanlar için zorunlu prim ödemesinin kaldırılması öngörüldü.

Prim borcu çıkartılmayacak

Teklifin gerekçesinde, 2015 Mayıs ayı verilerine göre Türkiye’de 15-24 yaş arası işsizlik oranının yüzde 17’ye yükseldiğini belirten Adıgüzel, “Prim borcundan dolayı sağlık hizmetlerinden yararlamamalarının yanı sıra, 18 yaş üzeri işsiz gençler daha iş bulamadan yüklü miktarlarda çıkarılan prim borcuyla yüzleşmektedir” diyerek gençlerin mağduriyetlerine dikkat çekti. Kişi başına düşen aylık gelir aile içindeki gelir üzerinden hesaplandığı için bir gelire sahip olmasalar dahi ailelerinin geliri ve diğer aile bireylerinin üzerine kayıtlı taşınır ve taşınmaz mallar üzerinden gençlere prim borcu çıkarıldığını vurgulayan Adıgüzel, 5510 sayılı Kanun’da, “aile içindeki gelirin kişi başına düşen” ibaresinin, “kişisel gelirin” olarak değiştirilmesini, böylelikle çalışmayan, herhangi bir gelire sahip olmayan gençlere diğer aile üyeleri üzerinden borç çıkarılması uygulamasına son verilmesini istedi. 

İşsizler aile sigortasından faydalanmaya devam etsin

Prim borcunu ödeyemeyen gençlerin borçları devlet tarafından ödeniyor algısının gerçeği yansıtmadığını kaydeden Adıgüzel, birçok gencin prim borcu yüzünden sağlık hizmetlerinden yararlanamadığına dikkat çekti. Mevcut uygulamada sigortalıların bakmakla yükümlü olduğu çocuklar arasında, “18 yaşını, lise ve dengi öğrenim veya 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki eğitim Kanunu’nda sigortalıların bakmakla yükümlü olduğu çocuklar arasında belirtilen aday çıraklık ve çıraklık eğitimi ile işletmelerde mesleki eğitim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmesi halinde 25 yaşını doldurmamış ve evli olmayan çocukları ile yaşına bakılmaksızın bu Kanun’a göre malul olduğu tespit edilen evli olmayanlar”ın bulunduğunu vurgulayan Adıgüzel, kanun teklifi ile 18 yaşını doldurmakla birlikte çalışmayan, sigortalılığı olmayan, öğrenim görmeyen ve evli olmayan gençlerin de bu kapsama alınmasını istedi.

Part-time işçiye prim tamamlama şartı kaldırılsın 

Adıgüzel, ayrıca, “mevcut uygulamada kısmi süreli veya çağrı üzerine çalışanlar ile ev hizmetlerinde ay içerisinde 30 günden az çalışanların, eksik günlerine ait genel sağlık sigortası primlerini 30 güne tamamlamaları zorunluluğu, part-time çalışanlar ve özellikle de harçlığını çıkarmak için çalışan öğrencilerin ciddi sorunlar yaşamasına neden olmaktadır” diyerek, kanun teklifi ile part-time bir işte çalışanların eksik günlerine ait genel sağlık sigortası primlerinin 30 güne tamamlama zorunluğunun kaldırılmasını teklif etti. (Milliyet)

Son Yazılar

TDNMedya.com

ANASAYFA

SİYASET

EKONOMİ

DÜNYA

SAĞLIK

KÜLTÜR-SANAT

TDNMedya.com Kategori

GÜNDEM

TÜRKİYE

SPOR

MAGAZİN

YAŞAM

TEKNOLOJİ

Künye

İletişim

E-posta:[email protected]

Sosyal Ağ

Haber Bülteni

[email protected]