Yayınlanma Tarihi: |22.04.2015 09:10

Ekonomik kaynak polemiği

CHP'nin ekonomik programı polemik yarattı.

ŞİMŞEK: KAYNAĞI GÖSTERİN OYUM SİZİN       

Bütçenin durumunu çok iyi biliyoruz. Biz de seçim kazanmak isteriz. Hatta Anayasa’yı değiştirecek çoğunluğu kazanmak isteriz. Biz aptal mıyız, neden bunları uygulamaya koymuyoruz. Bunları yapın Türkiye’de ne büyüme kalır, ne bütçe kalır.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, CHP’nin ekonomik programının uygulanması halinde büyümenin eksiye döneceğini 

savunarak, “149.5 milyar liralık kaynağı göstersinler, oyumu CHP’ye vereceğim” dedi.  Ekonomik paketin maliyetinin Türkiye olduğunu açıklayan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise Mehmet Şimşek’in CHP’ye üye olmasından mutlu olacaklarını açıkladı.

ŞİMŞEK CEPHESİ

Maliyeti en az 149.5 milyar TL

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, gelir kaybı ve harcamalar dikkate alındığında CHP’nin seçim vaatlerinin maliyetinin en az 149.5 milyar lira olacağını belirtti. Şimşek, bu programın uygulanması halinde büyümenin eksiye döneceğini savunurken Şimşek, “Kaynağı göstersinler, oyumu CHP’ye vereceğim” dedi. Şimşek, CNN Türk’te CHP’nin seçim beyannnamesine yönelik değerlendirmelerde bulunurken, en düşük emekli aylığının 1500 liraya çıkarılmasının ilave maliyetinin 37.5 milyar lira, emeklilere dini bayramlarda birer aylık ikramiye verilmesinin maliyetinin 26 milyar lira, işsiz 800 bin kişiye asgari ücret karşılığı işbaşı eğitimi verilmesinin maliyetinin 11.2 milyar lira, geçici, güvencesiz, kamu işçilerine ve memurlarına kadro verilmesinin ilave maliyetinin 8 milyar liraya karşılık geldiğini, taşeron işçilerin kadroya alınmasının maliyetinin ise ayrı bir 30 milyar lira tutacağını söyledi. Şimşek, Aile Sigortası kapsamındaki engellilere 400-600 lira yaşam aylığı verilmesinin maliyetinin 6.8 milyar lira, okullarda ücretsiz öğle yemeği verilmesinin maliyetinin 5 milyar lira, 15 bin aile merkezinin sadece yapım maliyetinin 3 milyar lira, sağlık hizmetlerinden alınan katılım payı ve benzeri ücretlerin kaldırılmasının maliyetinin 2.5 milyar lira, prim borcu olan esnafın sağlık hizmetlerinden faydalanmasının maliyetinin 2 milyar lira olduğunu kaydetti.    

KILIÇDAROĞLU: BAKANI ÜYELİK İÇİN BEKLİYORUZ

Devleti iyi yönetirseniz kaynak var. 12 yılda elde edilen kaynak 1 trilyon 869 milyar dolar. Bundan daha büyük kaynak mı olur? Türkiye’de gelir dağılımı bozukluğu var. Kaynağı nereden bulacağız? Üç ana eksen var: Vergi politikası, bütçe politikası, sosyal harcamalar.

KILIÇDAROĞLU CEPHESİ

Türkiye’nin kendisi kaynak

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Seçim Bildirgesi’nin ana omurgasını oluşturan ‘ekonomik vaatler’ için kaynağın Türkiye’nin kendisi olduğunu açıkladı. NTV canlı yayınında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, “Türkiye, onların düşündüğünden daha zengin bir ülke. Türkiye’de kaynak var. Bütün mesele kaynağı yerinde kullanmak. Biz ‘Emekliye iki maaş ikramiye vereceğiz, ailesi sigortasını getireceğiz, yoksulluğu gömeceğiz’ diyoruz ‘Vay efendim parayı nereden bulacaksınız?’ diyorlar. Sorun para değil, sorun parayı nerede kullanacağınızda yatıyor. Bu ülkede kaynak var ancak yerinde kullanılmıyor” mesajı verdi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, “Kaynağı göstersinler, oyumu CHP’ye vereceğim” açıklamasının, kendisine “Bakan Şimşek ‘Kaynağı göstersinler, CHP’ye üye olurum’ demiş” şeklinde aktarılması üzerine Kılıçdaroğlu’nun yanıtı da bu doğrultuda oldu. Kılıçdaroğlu, “Sayın Bakan’ı bekliyoruz. Gelip üye olursa mutlu oluruz. Maliye Bakanı unutmasın ben eski bir hesap uzmanıyım. Devlet bütçesinden sonraki en büyük bütçeyi topladım. Eğer bu ülkede 10 kişi ‘Ben vergi toplamasını, bütçe yapmasını biliyorum’ diyorsa o 10 kişiden birisi benim. Sayın Bakan’ın ise hiç maliye deneyimi yok. O verginin nasıl toplandığını bilmez, ben bilirim. Ama CHP’ye üye olmak istiyorsa önce bizim parti eğitimimizden geçmesi lazım” dedi.

Şimşek ‘vergi ile baskı’ iddialarına yanıt verdi

İdare yanlış yapabilir kasıt yok

Malİye Bakanı Mehmet Şimşek, CHP’nin seçim beyannamesinin netleşmesinin ardından CNNTürk’te programa katıldı ve vergi denetimini siyasi araç olarak kullanmadıklarını söyledi. 

Şimşek, CNNTürk Ankara Temsicisi Hande Fırat’ın “CHP vergi denetimini siyasi araç olmaktan çıkaracağız diyor. Siz vergi denetimini siyasi araç olarak mı kullanıyorsunuz” sorusu üzerine 

şunları söyledi:

“Biz hiçbir şekilde vergiyi siyasi bir istismar veya siyasi baskı aracı olarak kullanmadık. Tartışmalı bazı vergi incelemeleri olmuş olabilir.  Ama vergi mahremiyeti nedeniyle bu tartışmalar hep tek taraflı olmuştur. Hep belli bir kesim çıkmıştır bir şeyler öne sürmüştür. Örnek olarak söylüyorum ne Doğan Grubu ile ilgili ne de başka bir grup, hiçbir gün ben bakan olarak çıkıp ‘işin boyutu şudur,  şundan dolayı şöyle olmuştur’ diye bir yorumda bulunmadım. Çünkü vergi mahremiyeti  kanun ile düzenlenmiştir. Ben hep ona sadık kaldım.”

‘BİZ MÜKEMMEL DEĞİLİZ’

Maliye Bakanı Şimşek zaman zaman idarenin de yanlışlar yapabileceğine dikkat çekerek, “Biz mükemmel değiliz. Ama bunu kasıta bağlamak yanlış olur. Vergi denetiminin hiçbir tanesinin onayı Maliye Bakanına gelmez. Bugüne kadar, mesela geçen sene yanlış hatırlamıyorsam 98 bin diyelim ki inceleme olmuş.  Her birisine ben 1 dakika ayırsam… Ne onay, ne sonucu bana gelir. Eksikliklerimiz hatalarımız olabilir,  sürekli biz mevzuatı iyileştiriyoruz” diye konuştu. 

‘DÜNYANIN NERESİNDE BAĞIMSIZ’

Maliye Bakanı Şimşek dünyada gelir idaresinin bağımsız Maliye Bakanlığı bünyesi dışında bir yapıda olmadığını da belirterek, “Nerede bağımsız bana göstersinler,  ben yarın gelir idaresini bağımsız yapayım.  ABD’de IRS (Vergi Dairesi) Hazine’nin içinde ve bir genel müdürlüktür.  Türkiye’de Gelir İaresi kendine münhasır aslında yarı özerk.  Gelir İdaresi’nin yaptığı hiç bir işlemin onayı bana gelmiyor. Sadece Gelir İdaresi Başkanı yurtdışına çıkacaksa onayı bana gelir.  O da başbakanlık genelgesi ile belirlenmiştir veya vekalet bırakacaksa bana gelir.  Gelir İdaresi zaten 2000’li yılların ortasından itibaren yarı özerk hale getirilmiştir” diye konuştu. 

‘RAPORLAR BANA GELMEZ’

Normalde bir çok ülkede vergi denetiminin gelir idarelerinin bünyesinde olduğunu belirten Şimşek şunları söyledi:

“Eksik ve eleştirilebilecek kısım,  biz vergi denetimini tek çatı altında topladık. Onu kastediyorlarsa burada da vergi denetimi bakana bağlı olmakla birlikte o sadece şekli bir şeydir. Vergi denetim raporlarının hiç biri bana gelmez onay bana gelmez. Başlaması bana gelmez. Sürekli bir şekilde mükellefe daha iyi nasıl hizmet ederiz, mevzuatı nasıl basitleştiririz, daha nasıl reformlar yaparız bakıyoruz. Çünkü mükellef bizim velinimetimizdir.  Ve biz mükellefin önünde ancak saygı ile dururuz. Kim olursa olsun,  yani küresel, yerel yatırımcı olsun.  Başka türlü de düşünmek mümkün değil.” 

12 yılda 1.9 trilyon dolar harcandı

Kılıçdaroğlu 1923- 2002 yılları arasında toplam 57 hükümetin harcadığı toplam kaynağın 779 milyar dolar olduğunu hatırlatarak “12 yılda AKP iktidarının harcadığı, vergi gelirleri 1.5 trilyon dolar; iç borç 96 milyar dolar, dış borç 273 milyar dolar, özelleştirme geliri 52 milyar dolar, toplam harcanan para 1 trilyon 869 milyar dolar. 57 hükümetten daha fazla harcanmı. 12 yılda Atatürk Barajı mı yapıldı, Keban mı yapıldı, İSDEMİR mi yapıldı, ne yapıldı?” dedi. (Hürriyet)

Son Yazılar

TDNMedya.com

ANASAYFA

SİYASET

EKONOMİ

DÜNYA

SAĞLIK

KÜLTÜR-SANAT

TDNMedya.com Kategori

GÜNDEM

TÜRKİYE

SPOR

MAGAZİN

YAŞAM

TEKNOLOJİ

Künye

İletişim

E-posta:[email protected]

Sosyal Ağ

Haber Bülteni

[email protected]