Yayınlanma Tarihi: |11.08.2015 12:19

Tarihi konak bakımsızlıktan çürüyor

Ankara'nın Gölbaşı İlçesi'ne 23 kilometre mesafede Hallaçlı Mahallesi'nde bulunan 92 yıllık Mehmet Ağa Konağı çürümeye terk edildi.

Yapımına 1923 yılında başlanıp, 1929 yılında tamamlanan tarihi konağın şimdiki sahibi Mehmet Ağa'nın 72 yaşındaki kızı Andaç Atak, konağın bakımsızlık ve ilgisizlikten çürümeye terk edildiğini söyledi. Mehmet Ağa'nın 1880 yılında Hallaçlı'da doğduğu ve 1944 yılında aynı yerde hayatını kaybettiği belirtildi. 1923'de yapımına başlanan, benzerleri Heybeliada ve İsviçre'nin Alp dağlarında bulunan, planı İsviçreli bir mimar tarafından çizilen ve Rum ustalar tarafından yapılan tarihi konak, 1929 yılında tamamlandı. Yapıda kullanılan kesme taşların, Sincan İlçesi Hisarlıkaya mahallesinden zamanında develer ile getirildiği öğrenildi. Konakta elektrik ve su tesisatının o tarihlerde monte edildiği, dinamoyla elektrik sağlandığı, ilk kez köylüler tarafından radyonun bu konakta dinledikleri de kaydedildi.

Milli Mücadele yıllarında Hallaçlı Köyü'nün önemli bir yeri olduğu belirtildi. Özellikle köyün sakinlerinden Mehmet (Atak) Ağa'nın ordunun ekmek ihtiyacını karşılamak için köyde üç fırın yaptırdığı, yakın civarların meşelik ormanından kesilen odunların deveboyu ve konvoyboyu kağnılarla taşınmasında yardımı olduğu öne sürüldü. Sakarya Savaşı'nda köyün, ordunun bir ikmal merkezi olarak kullanıldığı de belirtildi. Mehmet ağanın, Milli Kurtuluş Savaşında Haymana Cephesinde maddi ve manevi katkılarıyla ün saldığı da öne sürüldü. 27 Aralık 1919'da Mustafa Kemal Atatürk'ün Ankara'ya gelişinde, onu karşılayan 100 Haymana atlısı arasında kardeşi Hüseyin ağa ile birlikte yer aldığı da kaydedildi. Atatürk'ü karşılamaya giden konvoyun konaklama sırasındaki ihtiyacının Mehmet ağa tarafından karşılanırken, Haymana'daki Kuva-i Milliye hareketine ve Anadolu'da kurulan Milli cemiyetlere toplanan yardımlara öncülük ettiği, Haymana İlçesinde seçilmiş meclis üyeliği görevinde de bulunduğu belirtildi. Mehmet Atak'ın Cumhuriyetin 10. yıldönümü törenlerine katılan 400 Haymana atlısının arasında yer aldığı, yiyeceklerini de temin ettiği öğrenildi.

Hallaçlı Mahallesi Muhtarı Veysel Solak, konağın biran önce tadilat yapılıp, turizme kazandırılması gerektiğini belirtti. Solak, "Konağımız Ankara'nın en eski konaklarından birisidir. Bu güzel tarihi konağın kaderine terk edilmesi beni ve mahalle halkını çok rahatsız ediyor. Biran önce yetkililerin harekete geçmelerini ve turizme kazandırmalarını istiyorum" diye konuştu.

(Mehmet DEMİR / DHA)

Son Yazılar

TDNMedya.com

ANASAYFA

SİYASET

EKONOMİ

DÜNYA

SAĞLIK

KÜLTÜR-SANAT

TDNMedya.com Kategori

GÜNDEM

TÜRKİYE

SPOR

MAGAZİN

YAŞAM

TEKNOLOJİ

Künye

İletişim

E-posta:[email protected]

Sosyal Ağ

Haber Bülteni

[email protected]